Rosegarden

Wim De Roos, Menselijke Oplossingen

Denken als spel

with 4 comments

Als werkstudent bij de Rijks Psychologische Dienst werkte ik mee aan de ontwikkeling van testmateriaal om mensen voor lastige functies te screenen. Het was begin jaren zeventig en er was plotseling een enorme vraag naar luchtverkeersleiders, toen een vrij nieuw beroep met enorme potentie. De uitdaging was om een test te produceren waarvan de vragen nieuw en onderscheidend waren om de betere kandidaten van de ongeschikten te scheiden. In die tijd maakte ik kennis met mathematische opgaven en denkspelletjes van Martin Gardner, die maandelijks een rubriek had in het tijdschrift The Scientific American. In Engeland kende men de toepassingen van logisch denken van Edward De Bono, ik herinner me zijn ‘five day course in thinking’, en in ons land schreven J. en H. Eelkman Rooda het boek “Spelen met uw intelligentie”. Deze wereld was zo inspirerend dat ik in de volgende fase van mijn studie en privéleven geprobeerd heb om logisch denken steeds op een speelse manier te integreren in onderzoek en onderwijs. De probleemstellingen en opgaven uit deze wereld zijn inmiddels terug te vinden op alle niveaus van onderwijs, waar ze vaak begripsmatig worden gehanteerd omdat het ‘leren denken’ stimuleert. De feitelijke toepassingen volgen pas in de latere jaren, nadat de leerlingen hun denken leren vatten in cijfers, letters en formules. Daarmee kunnen ze de complexe werkelijkheid naar hun hand zetten en ons verrassen met nieuwe combinaties van bekende factoren. Op naar de toekomst.

Written by wimderoos

30 november 2020 bij 6:04 pm

Geplaatst in Sub rosa

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mooi Wim dat je hier aandacht geeft aan het denken. Want hoe vredig is het als de mens zijn denken begrijpt en in de hand heeft. En daar gaan we naar toe. Kijk maar naar de behoefte aan mindfullness en meditatie. In de basis hebben die technieken ook alles te maken met de beheersing van het denken. Ook ik heb hoop op mooie tijden die allang zijn aangebroken, alleen het sneeuwt wat onder door de angst die wordt aangejaagd.

  Trouwens, over testen gesproken, zou er niet een test ontwikkeld kunnen worden voor het vinden van politici die de bevolking hoog in het vaandel hebben en niet alleen hun eigen carrière. Ik heb begrepen dat voor die functies als Tweede Kamerlid of minister de mensen niet hoeven te worden getest. Is dat zo? Vreemd toch. Heb een mooie dag!

  Liesbeth Steur

  1 december 2020 at 8:55 am

 2. Dag Wim

  Leuk die mails van je, maar ze komen telkens in mijn spam map. En ws elders ook. Dat is jammer. Ik vermoed dat het komt doordat je mailprogramma er een google advertentie aan toevoegt Beschouw het als een tip.

  Groet Wim Aalbers 0654 270 171 @wimaalbers

  Wim Aalbers

  1 december 2020 at 9:10 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: