Rosegarden

Wim De Roos, Menselijke Oplossingen

De waardevolle mens

with 4 comments

Als twintigjarige psychologiestudent en druk met mezelf, vond ik ‘waarden’ een vaag en soft concept. Later begreep ik pas dat ieder mens leeft vanuit onuitgesproken waarden en dat je blik op de wereld erdoor bepaald wordt. De opvoeding van mijn ouders en het onderwijs van de paters brachten mij ongemerkt waarden bij, filters waarvan ik me niet bewust was. Het zijn de veroorzakers van mijn vooroordelen maar ook de ankers waarop ik kan terugvallen. De interpretatie van menselijk gedrag was eigenlijk mijn sterkste kant maar ik wilde meer. Tot iemand me bij een jaarlijkse evaluatie zei dat het kon helpen om eens een jaartje te investeren in groei in mijn huidige functie, en de ambitie wat te temperen. Zijn advies bleek te werken. Die man was Giep Franzen, voor mij een universele mens, die mij leerde mijn waarden te (her)waarderen. Hij overleed vorige week op achtentachtigjarige leeftijd.

Written by wimderoos

1 november 2020 bij 12:27 pm

Geplaatst in Sub rosa

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dag Wim,

  We kennen elkaar niet persoonlijk, maar zoals je je wellicht herinnert, heb je mij (aan het begin van mijn freelance bestaan) geïntroduceerd bij het Koninklijk Concertgebouworkest (toen ze op zoek waren naar een tijdelijke vervanger voor Anne Christin Erbe naar aanleiding van haar zwangerschapsverlof). Daar ben ik je nog altijd heel dankbaar voor. Ik heb er ook met heel veel plezier gewerkt. Blij ook te zien dat je je columns weer hebt opgepakt. Ik lees ze altijd met veel plezier: ze zitten vol wijsheden en mooie inzichten.

  Het ga je goed in deze vreemde tijden!

  Met hartelijke groeten, Heidi Vandamme

  >

  Heidi Vandamme

  2 november 2020 at 7:53 am

  • Dag Heidi,

   Wat een verrassing, dank voor je lieve reactie. Heb jij mij niet een bedanklunch aangeboden bij Brasserie van Baerle? Volgens mij gaat het heel goed met je, na een gesprek met Jan Meddens waarbij jij ter sprake kwam heb ik je lijst met opdrachtgevers eens bekeken, die is imposant qua lengte en qua zwaarte. Blij dat ik je mee op gang gebracht heb, je bent goed in je werk en een prettig mens, dat kan niet anders.
   Na twee jaar heb ik mijn geblog weer opgepakt, ik ben inmiddels in een andere modus waarin ik me prettig voel. Leuk dat jij mijn columns waardeert en leest. Blij met je!

   Blijf gezond en succesvol, met hartelijke groet,

   WIM🌹

   wimderoos

   2 november 2020 at 8:59 am

 2. Een blog met een mooi verbindend eerbetoon vanuit het verleden van de ‘leerling’ , naar het heden van de ‘leermeester’.

  Henny Melker

  2 november 2020 at 11:24 am


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: