Rosegarden

Wim De Roos, Menselijke Oplossingen

Overschatting op de loer

with 4 comments

Mount Stupid

Wetenschap is niet langer onaantastbaar. De wetenschapper is geen autoriteit meer. Discussies over gezondheid, politiek, en religie waren het domein van mensen die er iets van wisten, er soms zelfs voor gestudeerd hadden. Those days are over. Gesprekken in privé en in de media worden gedomineerd door partijen die feiten en meningen met elkaar verwarren. Kennis lijkt ballast, een stevige stellingname is genoeg. Minder weten leidt tot een vastere overtuiging, veel van een onderwerp weten maakt doorgaans bescheidener. Dit ‘Dunning-Kruger effect’ verklaart waarom de incompetente het in een debat lijkt te winnen van degenen die dagelijks met de materie te maken hebben. De professional staat in zijn hemd terwijl de leek triomfeert. Luid uitgesproken gebrek aan kennis wint het van de zorgvuldige verklaring. Lees de sociale media, kijk naar de televisie, luister naar de radio, lees de ingezonden brieven. En spreek met jezelf af: ik denk voor ik spreek.

 

Written by wimderoos

3 september 2018 bij 3:48 pm

Geplaatst in Sub rosa

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lastig thema. Je laatste zin zou, volgens mij, moeten luiden: ik weet voor ik spreek. Denklen dat iets zo is, is de moeder van de mening. Ik vermoed dat in een door mediaspektakel gedreven discours er een tweede piek aan het optreden is, halverwege experience en expert. Het ongeloof van Philip Frerichs toen Maarten van Rossuim relativerend zei dat hij heus niet overal verfstand van had, is een bescheiden voorbeeld. “echte” wetenschap barst van de onzekerheid, morgen kan de weerlegging via falsificatie plaatsvinden.

  Casper de Weerd

  3 september 2018 at 4:37 pm

 2. Mooie tekst! Hieraan verwant: dat is ook wat ik leer bij MBA, namelijk oordeel uitstellen. Eerst een analyse doen alvorens conclusies te trekken.

  Nynke Altena-Buwalda

  3 september 2018 at 9:57 pm

 3. […] mensen hun mening baseren. Dus om dan iets te zeggen over een onderwerp schept meestal verwarring. En laat ik nu zojuist dit lezen in een blog van Wim de […]

  Wake up! | Liesbeth Steur

  6 september 2018 at 5:30 pm


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: